Piața semințelor libere, la Timișoara

Suntem plecați de ceva vreme, într-un loc unde smochinele, portocalele și rodiile sunt produse locale și se poate face baie în mare în luna februarie. Dar asta nu înseamnă că nu mi-e dor de acasă. Nu din spirit patriotic – nicidecum. Ci pentru că mi-e dor de oamenii dragi, de zacusca și gemul ce ne așteaptă în camera „de la stradă”, brânza de la Aglaia, de pisicul nostru Eisenstein zis și Pâțu; mi-e dor chiar și de focul din sobă, deși frigul a fost unul din motivele pentru care am plecat în excursia asta.

Dar mai ales îmi pare rău că nu suntem acasă sâmbătă, când se întâmplă Piața Semințelor Libere– prima ediție, încă o inițiativă a Timișoara în Tranziție. Dacă vă gândiți să porniți o grădină, sau să creșteți ierburi aromate sau de ce nu și roșii în balcon, dacă vreți să aflați mai multe despre permacultură, inițiative de tranziție, hrană locală și mai ales să cunoașteți oameni frumoși, faceți o plimbare sâmbătă, 9 ianuarie începând cu ora 10 la Liceul Waldorf din Timișoara.

Piata semințelor libere afis Timisoara

Dacă aveți semințe de legume sau flori, păstrate de la propriile plante sau de la vreo bunică, sau chiar și surplus de semințe din comerț, le puteți lua cu voi pentru a le dărui la piață. (veți putea face pliculețe chiar acolo, folosind tehnica origami).

În cazul în care ați avut deja o grădină cât de mică și aveți experiență în acest domeniu, chiar dacă experiența constă în niște plante pe balcon, veți fi încurajați să o împărtășiți. Dacă aveți poze, cu atât mai bine!

Ei, dar e târziu deja, vă las cu descrierea evenimentului:

Dupa succesul celor doua ediții a Pieței Lucrurilor Libere și în așteptarea primăverii, sunteti invitați la PIAȚA SEMINȚELOR LIBERE.

O piață cu adevărat liberă e un loc în care fiecare dintre noi contribuie cu surplusul de semințe pe care il are, dar în plus, cu idei, meșteșuguri, zâmbete, talent, prietenie, bucurie, discuții și multe altele. Asteptarea primaverii e încă un prilej pentru noi, ca și comunitate, să ne putem întâlni și învăța lucruri noi.

Piața semințelor libere înseamnă că totul e 100% gratuit și necomercial, organizat de participanți înșiși. Fără bani. Fără troc. Fără schimb. E o zonă temporar autonomă în care se instituie economia cadoului ca alternativă la modelul de distribuire a resurselor bazat pe bani sau schimburi.

Se pot oferi atât semințe locale cât și surplusul de semințe achiziționate din comerț. Importantă este însă informarea transparentă (sursa semințelor, detalii despre cultuvare). La intrare veți găsi modele pentru etichete.

Important și diferit e că nu se vor oferi doar semințe, ci se vor organiza și prezentări și ateliere prin care să realizăm împreună lucruri utile și să învățăm din experiențele fiecăruia.

Din program:
Semințe de tot felul dăruite cu drag!
Biblioteca cu informații libere despre grădinărit și nu numai (informații copiabile pe stick-uri, să veniți pregătiți!)
Prezentări și ateliere: ”bombe cu semințe”, grădinărit pe balcon, soluții pentru udarea plantelor în concediu, confecționare plicuri pentru semințe, infrumusețarea ghivecelor și multe altele!
Activități pentru copii
Gustări aduse de participanți
Multe alte surprize oferite de participanți ca si tine!

Lasă banii acasă!

O initiativă Timișoara în Tranziție ( http://timisoara.intranzitie.org/ ) cu ajutorul comunității de la Stanciova, dincolodebani.ro și a mai multor parteneri.

Lasă un comentariu