Seminar Transition Towns în Timișoara


Asumarea comunității de către oameni.

După cum știți, voi care-mi citiți uneori blogul, mereu aduc vorba de importanța unei comunități în care să trăim frumos. Acum vă invit cu drag la un seminar pe tema Comunități locale în tranziție., organizat împreună cu Pro Arta, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Muzeului Bănățean.

Deși seminarul de față se referă la orașe în tranziție (termenul de Transition Towns a pornit de la inițiative ce au început în Anglia și Irlanda) după ce conceptul a luat amploare și s-a transformat într-o mișcare globală a fost înlocuit cu unul mai general – Transition Initiatives, pentru a include atât orașele cât și satele cu tentă tranzițională (Ecovillages).

Tranziție spre ce? Spre un stil de viață mai sustenabil, mai sănătos și mai plăcut, cu mai mult timp ce poate fi oferit celor dragi. Sună bine, nu-i așa?

Dacă ești interesat sau măcar curios despre subiecte ca peak-oil, schimbări climatice, permacultură, sisteme economice alternative; dacă simți că ai ceva de oferit comunității sau viitoarei comunități din jurul tău, dacă simți că viața poate fi mult mai frumoasă sau dacă, pur și simplu, vrei să cunoști oameni noi și interesanți, seminarul ăsta e pentru tine.

De ce mă entuziasmează așa de tare? Pentru că am observat că după seminarul de la București pe aceeași temă, oameni care se știau dinainte s-au coagulat într-un grup mult mai unit și activ. Același lucru l-aș dori și pentru Timișoara.

Voi reda mai jos textul de prezentare a seminarului:

Comunitatile locale sunt tot mai constiente de faptul ca globalizarea produce si efecte negative. Astfel, ele încearca sa creeze o viziune comuna despre modul în care se pot rezolva aceste probleme. Aceasta viziune urmareste cresterea calitatii vietii, dezvoltarea capacitatii de rezilienta la schimbarile negative si cresterea sustenabila a comunitatilor.

Un seminar unde se va vorbi despre cât de importantă este comunitatea în care trăim, despre ce putem face să avem o comunitate cât mai sustenabilă/trainică și rezilientă în oraș, atingând probleme ca obținerea și producerea hranei, alternative energetice, economii alternative, împărțirea resurselor, a cunoștințelor și a meșteșugurilor, toate acestea în contextul mondial actual, dar concentrându-ne pe ce putem face la nivel local. Cât mai local.

Vom vorbi despre Peak-Oil și schimbările climatice, cum afectează acestea viața noastră de toate zilele și cum putem contrabalansa efectele negative.Mai multe despre comunitățile în tranziție (Transition Towns) puteți citi aici (engleză) și aici (română).

Seminarul va fi moderat de Claudian Doboș, lector și formator în domeniul dezvoltării și tranziției spre sustenabilitate a comunităților locale. Claudian este co-fondator al ONG-ului “One Perfect Movement”, trainer al rețelei TRANSITION NETWORK, membru al grupului de dezvoltare a rețelelor naționale Transition Network Europe.

Spre finalul întâlnirii, va avea loc o sesiune de food sharing: vă invităm să aduceți cu voi mâncarea preferata sau mancarea pe pe care ați pregătit-o cu propriile forțe sau o bautura specială preparată în casă. O vom împărți și ne vom bucura împreună de mâncare oferită cu drag.

Seminarul va avea loc în 21 aprilie (prima sâmbătă după Paște) în Timișoara, la sala Maria Terezia a Bastionului, începând cu orele 11.

Intrarea liberă!

3 responses to this post.

 1. Posted by munteanul on 13/04/2012 at 5:27 pm

  Tranziţia este posibilă şi în sens invers, să dai natura pe beton şi pe supermarket…încă se întîmplă.

  „Tranziție spre ce? Spre un stil de viață mai sustenabil, mai sănătos și mai plăcut, cu mai mult timp ce poate fi oferit celor dragi. Sună bine, nu-i așa?”

  Nu numai că sună bine, cred că e şi cea mai facilă cale pentru a ne vindeca de „civilizaţie”, dar trebuie să ieşim din oraşe. Vă felicit pentru că aţi reuşit!

  Răspunde

  • Mersi pentru comentariu :)

   Da, încă se întâmplă tranziția de la iarbă la beton, de la grădină la supermarket, văd asta la oamenii de aici. Cei „realizați” sunt considerați cei care au plecat din sat, și mai toată lumea tânără asta visează. Presupun că până nu vezi cu ochii tăi că nu-i de bine rămâi orbit de strălucirea civilizației.

   „dar trebuie să ieşim din oraşe.”

   Ei, legat de asta, deși noi ne-am mutat, consider că poate să fie fain și la oraș, cu ceva mai mult efort colectiv. Până la urmă orașele sunt utile și ele, chiar dacă acum încurajează separarea, alienarea. Cred că-i important să mai rămână cineva și la oraș – și nu doar cei care fug acum de la țară- pentru a putea construi ceva frumos.

   Dacă ești din Timișoara sau din zonă, te așteptăm la seminar. Cred că va fi de ajutor multora.

   Răspunde

   • Posted by munteanul on 14/04/2012 at 12:53 am

    Iubesc şi oraşul, sau am ajuns, încercînd să scap de el, să îl iubesc. Doar că nu văd viitorul, cel puţin al meu, la oraş. :) Dar undeva există un deal, o vale, o pădure şi un munte aproape, pentru mine. :)

    Sînt din colţul opus, din Moldova, dar asta nu are de ce să mă împiedice să vă cunosc.

    Să ai un Paşte Fericit, alături de cei pe care îi simţi sufleteşte aproape!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: