Susținerea agriculturii țărănești

După cum scrie și Gab aici,

anul 2011 ne așteaptă cu un nou producător agricol în sistem ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești), doamna Mia Leoredean.

O scurtă descriere a parteneriatului ASAT: consumatorii plătesc întregul cost de producție, în câteva rate, iar producătorul se angajează să le ofere tot ce se face pe terenul respectiv. Bun, rău, mult, puțin, cum o fi. Astfel micul producător este protejat de riscurile inerente agriculturii, și se poate ocupa fără stres de o producție cât mai faină și sănătoasă.

Doamna Mia Leoredean va aduce în Timișoara săptămânal câte 20 de coșuri de legume, timp de 39 de săptâmâni. Dacă sunteți din Timișoara, și vă interesează să vă înscrieți, puteți găsi mai multe informații la adresa asatleordean.ecosapiens.ro.

Termen limită: 12 decembrie.

Am mai scris despre ASAT aici.
Aici găsiți un pdf cu costurile producției, costul unui coș săptămânal și cam ce se va găsi în coș. Dacă sunteți interesați, studiați-l și înscrieți-vă lăsând un comentariu la articolul de aici.

Reclame

10 responses to this post.

 1. Posted by Ovi on 07/12/2010 at 7:00 pm

  Misto, dar parca era vorba de agricultura locala. Acuma nu vreau sa fiu Gica-contra dar dl. Jivu din Belint e la aprox. 45 km de TM, dna. Leoredean din Ghioroc aprox. 80 km de TM. E utila initiativa ASAT si ar fi cu atat mai benefica daca s-ar „ocupa” si de producatorii din comunele de pe langa TM. Ca asa pot sa gasesc si eu super-agricultori de legume, care folosesc numa` ingrasaminte naturale si soiuri indigene, atata ca ei is din Tomesti(HD), Bucium(AB) si Podeni(CJ).
  Evident ca tipul asta de actiune al ASAT e un prim pas in a reduce „food miles” si a recrea legatura intre producatori agricoli si consumatori, insa daca producatorii sunt la 50-100 km nu vad cum s-ar consolida legatura asta.

  Răspunde

  • CRIES (ong-ul care a adus conceptul de ASAT în România și care s-a ocupat de găsirea producătorilor dispuși la acest parteneriat și care s-a ocupat de implementarea ideii în Timișoara) încearcă să se retragă încet încet, pe cât se poate, și să lase timișorenii interesati de asta să se ocupe. Nu oprește nimeni pe nimeni să caute producători și câteva familii pentru care domnii țărani din apropierea Timișoarei să producă legume, brânză, miere, tot ce vrei.

   Răspunde

 2. Posted by Gab on 07/12/2010 at 7:45 pm

  Păi, na… nici nu trebuie ca toată lumea din Timișoara să rezoneze cu ideea. Poate că se găsesc 20 de persoane pentru care 70 de kilometri nu e prea mult. Atâta vreme cât lor le convine și doamnei Leordean îi convine, nu cred să existe o problemă majoră.

  70 de kilometri pe șosea îi faci într-o oră, cam cât îți ia și să traversezi Timișoara dintr-o parte în alta, în anumite perioade ale zilei.

  Răspunde

 3. Din experienta mea cu ASAT-urile din Franta mi-am dat seama ca difera f mult intre ele in functie de producatori si de persoanele inscrise. Distanta mai mare nu e neaparat un obstacol in calea unei legaturi stranse intre cele doua parti, in schimb lipsa se implicare si de comunicare poate fi o piedica importanta.
  Eu am plecat dintr-un ASAT din cauza secretoseniei producatorului (care incepuse sa fac agricultura intensiva!) si a lipsei de implicare a celorlalti membri (care veneau ca la supermarket) si pana la urma am gasit alt producator cu care am ajuns la o mai buna intelegere.

  Si da, orice initiativa cred ca binevenita – ASAT-ul e de-abia la inceput in tara asa ca sigur se pot gasi producatori si mai aproape de potentialii membri. Totul e sa aiba lumea initiativa.

  Răspunde

 4. Posted by mihaela on 26/01/2011 at 11:44 am

  Buna tuturor,

  Doresc sa va informez ca s-au gasit cele 20 de familii de consumatori care au incheiat contractul cu doamna Leordean. Distanta este putin prea mare, dar nu am reusit (pentru inceput)sa formam un grup de consumatori in arad, de exemplu. Si cum aveam consumatori interesati si producatorul gata de a intra in colaborare, noi i-am pus in legatura. S-au placut si au incheiat colaborarea!

  In prezent, suntem in legatura cu un nou producator (45 km de timisoara) care este gata sa intre in parteneriat cu vreo 30 de familii de timisoreni. Deci, daca stiti persoane interesate, dati-le de veste ca am inceput formarea celui de-al treilea grup consumatori ASAT.
  Ganduri de bine,
  Mihaela

  Răspunde

  • „un nou producator (45 km de timisoara) care este gata sa intre in parteneriat cu vreo 30 de familii de timisoreni”

   Asta-i o veste bună! Și cam până la ce dată ar trebui să se formeze grupul?

   Răspunde

 5. Posted by mihaela on 26/01/2011 at 12:45 pm

  noi ne-am propus ca maxim pana la jumatatea lunii martie…in felul acesta am putea incepe colaborarea in acest an.

  avem deja cativa doritori, deci lista a fost deschisa:))

  Răspunde

 6. […] primit un comentariu la articolul ăsta de la Mihaela, reprezentantă CRIES, organizație ce susține implementarea și dezvoltarea […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: