Ceai de flori de marginea drumului

Mod de preparare:

Se merge încetuț spre locul de muncă, dimineața, după ploaie. Când se văd florile de cicoare prin peticul de iarbă din dreapta, se culeg cam zece flori albastre. Se merge mai departe până se obsevă prin iarbă flori de coada șoricelului, din care se culeg vreo două și câteva frunze. Chiar pe gardul din stânga se observă un caprifoi înflorit, identificabil după mirosul îmbătător și dulce. Se culeg vreo patru flori și se continuă drumul. La zece metri de locul de muncă se observă, lângă alt gard, flori de gălbenele, din care se culeg două. Cantitatea totală de flori încape într-o mână.

Se pun florile într-o cană și se toarnă apă clocotindă peste ele. Se lasă la infuzat timp de 5-7 minute. Ceaiul se bea cu înghițituri mici, îndulcit cu zahăr, miere sau neîndulcit.

Efecte: o ușoară stare de euforie atât în timpul preparării cât și în timpul consumului.

Efecte secundare: pe mână poate persista un miros extrem de plăcut de flori și de vară.


De la stanga la dreapta: flori de caprifoi, coada șoricelului, floare de cicoare, gălbenele.

Glosar de termeni:
Caprifoiul/Mâna maicii domnului (Lonicera Caprifolium): Are un efect calmant, diuretic, laxativ, antimicrobian şi ajută la expectoraţie.
Coada șoricelului (Achillea millefolium): regenerator de țesuturi, dezinfectant, expectorant, antiinflamator, calmant gastric.
Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă erbacee, perenă, comestibilă, folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare şi renale. În zilele noastre, rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea, iar părţile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust uşor amărui, se folosesc în salate).
Gălbenelele (Calendula officinalis): cicatrizant intern,
calmează durerile menstruale, coleretic, emenagog, antispastic, antiinflamator, antiseptic, antimicotic, antiviral, antitumoral.

Reclame

8 responses to this post.

 1. Foarte, foarte frumos :) La prima vedere mi s-a părut că gălbenelele sunt antimorale… aia ar fi fost şi mai fain :)

  Răspunde

 2. Posted by cizi on 22/06/2010 at 7:29 pm

  Stare de euforie?… La lucru….

  Răspunde

 3. Posted by Ovi on 23/06/2010 at 10:05 pm

  O gluma nesarata: tu in loc sa fumezi „iarba” aia, ai infuzat-o. Ai grija cu „etnobotanicele” alea, singura ai recunoscut o usoara stare de euforie si poate se „autosesizeaza” vreo „autoritate”.

  Răspunde

 4. […] Desigur, urzicile (Urtica dioica) sunt omniprezente, și chiar dacă oficial nu mai e sezonul lor, faptul că le-am tot cosit le-a îndesit și sunt tot mici și fragede, numai bune de cules și mâncat. Mai avem trifoi (știați că e comestibil?), cicoare (Cichorium intybus) – rădăcina ei, coaptă și măcinată e un bun substitut al cafelei, mai sănătos chiar iar frunzele, când sunt fragede, sunt foarte bune în salate. Am mai scris despre ea aici. […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: