Filantropica

Nu intra în magazin! M-ai auzit? Ce cauți în magazin? Pleacă, măi, n-auzi?
A urmat-o grăbit. Am zărit-o mai bine.
Bătrâna, cu cârje de lemn și un palton mai mare ca ea, căci ea era de-un metru douăzeci.
Ieși afară! am auzit-o zicând din nou.
Eu le-am urmat în magazin, unde era cald și mișunau elevi care-și cumpărau cornuri și ciocolată. Se uitau și ei mirați și se dădeau în lături.
Bătrâna s-a oprit la prima tejghea, iar polițista comunitară o hărțuia ca o hienă: hai, cumpără-ți mai repede ce ai de cumpărat și ieși! hai, te miști odată?
Așa că s-a mișcat, cu cârjele, șontâc-șontâc, și eu după ele.
Spre tejgheaua din spate.
S-a pus și ea la rând, m-am pus și eu, între noi vreo 3 elevi.
Hiena lătra în continuare, iar bătrâna îi spune cu o voce limpede: lasă-mă să-mi iau de mâncare, că mi-e foame! – De ce nu mergi la ai tăi să mănânci? – La care-ai mei (cu voce tristă) – hai, lasă teatrul, ai zis că ai unde să mergi, atunci de ce cerșești? Am, dar ce crezi, că ai mei mă primesc, crezi că-mi dau?
O văd mai bine, din profil. Piele roz pal, creponată și cu riduri adânci pe toată fața. Și niște ochi albastru deschis care luminau de sub pleoapele căzute.
Hiena – zdupeșă, cu păr brunet vopsit roșcat și ruj maro puternic. Chipiul de polițist îi umbrea ochii, doar lătratul se auzea mai departe, nerăbdător. Bătrâna și-a luat de mâncare, nu știu ce, și-a plecat. Bodongănea ceva, iar hiena o gonea din spate.
S-a asigurat că iese din magazin și nu se mai întoarce.

Reclame

11 responses to this post.

 1. Și ăsta-i motivul pentru care cu toții iubim polițiștii și statul pe care aceștia îl reprezintă…

  Răspunde

 2. E destul de comod, chiar la-ndemana sa dam vina pe politisti si pe stat. Dar aici e vorba despre atitudinea generala fata de batrani, mai ales daca sunt saraci. In spatiul nostru romanesc, daca nu sunt ignorati total, sunt tratati cu sictir, injurii, incercam sa ne debarasam de ei cat mai repede. Deci ignoranta sau violenta. Si violenta e una din mastile fricii. Frica de ce? Frica de un viitor posibil. Pur si simplu mamaia era „the ghost of x-mas future” pentru politista din poveste.

  „You know how I define the economic and social classes in this country? The upper class keeps all of the money, pays none of the taxes. The middle class pays all of the taxes, does all of the work. The poor are there… just to scare the shit out of the middle class.” (George Carlin)

  Răspunde

  • De-acord, în mare, cu ce zici. Dar în cazul ăsta, toți ceilalți din magazin se uitau mirați la cât de urât se poartă polițista. Era plin de puști de a 8-a sau a 9-a, cei mai miștorcari, dar nu s-a luat nimeni de acea „mamaie”; vânzătoarele, de asemenea – amabile. Probabil o și cunoșteau.

   Atitudinea polițistei mi se pare că reflectă destul de bine atitudinea statului față de bătrâni: dacă bătrânii ar „ieși din magazin” cât mai repede, statul n-ar mai trebui să cheltuie banii pe pensii…Bătrânii nu produc nimic, nici nu consumă mult, așa că… de ce să-și mai bată capul cu ei?

   Răspunde

 3. Posted by Radu on 20/01/2010 at 2:25 pm

  foarte familiar… si foarte trist… si nu inteleg ce amenintare la adresa comunitatii era batrana pentru faptul ca intra in magazin.. si eu am avut cazuri cand m-am induplecat sa ajut cersetori pe strada, in doua cazuri le-am oferit de mancare. Chiar o batrana o data mi-a cerut o bucata din hamburgerul meu si i l-am oferit pe tot si m-am si scuzat ca nu mai am altceva sa-i dau.. in afara de 1, 2 lei si o cola..
  Alta oara, o tiganca mi-a cerut (frumos si rugator) sucul din mana pt ala micu’. I l-am dat, era un fruti fresh de 0.5… alta oara unui copil i-am luat un baton si i-am repetat insistent sa il manance nu sa il arunce.. zicea ca ii e foame.. l-a mancat,…. i-am dat si ceva marunt..

  jenanta atitudine din partea unui politist. care „comunitate” apara in acel moment?

  Răspunde

  • Un hamburger, o cola, un fruti fresh, un baton…. Din ce citesc înțeleg că nu mănânci foarte sănătos :P (hai nu te supăra, că glumesc cu tine :) )

   Răspunde

 4. alarma falsa…norocul nostru… altfel poate trebuia sa chemam comunitarii…

  Răspunde

 5. Se mira statul…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: