Când vom avea controlul complet, totul va fi în regulă.

[…]
— Dar să revenim la povestea noastră… După cum ai spus, omului i-a trebuit mult, mult timp ca să se prindă că lui îi erau destinate lucruri mai măreţe decât ar putea realiza trăind ca un leu sau ca un urs marsupial. Timp de vreo trei milioane de ani el a fost doar o parte din acea anarhie, a fost doar încă una din făpturile acelea care se tăvăleau prin mocirlă.
— Corect.
— D-abia acum vreo zece mii de ani el şi-a dat în sfârşit seama că locul lui nu era în mocirlă. A trebuit să se ridice din mocirlă şi să ia în sfârşit treaba în mâini şi s-o pună în ordine.
— Corect.
— Dar această lume nu s-a supus cu smerenie stăpânirii umane, nu-i aşa?
— Nu, nu s-a supus.
— Nu, lumea l-a sfidat. Vântul şi ploaia dărâmau ceea ce omul construia. Jungla lupta să ocupe din nou câmpiile pe care el le-a golit pentru culturile sale. Păsările înhăţau seminţele pe care el le semăna. Insectele ronţăiau lăstarii pe care el îi îngrijea. Şoarecii jefuiau recoltele pe care el le aduna. Lupii şi vulpile furau animalele pe care el le înmulţea şi le hrănea. Munţii, râurile şi oceanele stăteau în loc şi nu vroiau să se dea la o parte din calea lui. Cutremurul, inundaţia, uraganul, viscolul şi seceta nu vroiau să dispară la comanda lui.
— Într-adevăr.
— Această lume nu s-a supus cu smerenie stăpânirii umane, aşadar ce a trebuit el să-i facă?

— Ce vrei să spui?
— Dacă un rege vine într-un oraş care nu se supune stăpânirii sale, ce trebuie să facă el?
— Trebuie să-l cucerească.
— Desigur. Pentru a deveni stăpânul acestei lumi, omul trebuie mai întâi s-o cucerească.
— Dumnezeule, am spus şi aproape că am sărit de pe scaun, mi-am dat o palmă peste frunte şi toate cele.
— Da?
— Auzi asta de cincizeci de ori pe zi. Poţi da drumul la radio sau la televizor şi o auzi în fiecare oră. Omul cucereşte deşerturile, omul cucereşte oceanele, omul cucereşte atomul, omul cucereşte elementele naturii, omul cucereşte spaţiul cosmic.
Ismael a zâmbit.
— Nu m-ai crezut când ţi-am spus că această povestire e ambientă în cultura ta. Acum înţelegi ce am vrut să zic. Mitologia culturii voastre vă bâzâie în urechi atât de constant încât nimeni nu îi mai dă nici cea mai mică atenţie. Bineînţeles că omul cucereşte spaţiul cosmic şi atomul şi deşerturile şi oceanele şi elementele naturii. După mitologia voastră, el pentru asta s-a născut.
— Da. Mi-e foarte clar acum.
[…]

Ismael
Daniel Quinn

Aici niște poze cel puțin interesante despre regatul nostru.

Reclame

21 responses to this post.

 1. De ce vrem să avem controlul ăsta complet când nici pe noi înşine nu ne putem autocontrola? Nu ne cunoaştem îndeajuns şi nici nu ne vom cunoaşte într-atât încât să nu mai existe câteva mistere capitale şi totodată extindem controlul peste limitele noastre de înţelegere, de parcă am fi nişte zei cam retardaţi. Ar trebui să ne vedem de propria noastră ogradă înainte de a porni la cuceriri care nu sunt de nasul nostru.

  Răspunde

  • Drept să-ți spun, nu prea știu ce să-ți răspund.
   Cred că și pe noi înșine ne controlăm câte-odată prea mult, ca să încăpem frumos în cutiuța ce ni se cuvine. Noi, oamenii „civilizați”. Și-atunci nici nu mai ajungem să ne cunoaștem suficient. Nici pe noi înșine, nici pe ăia de lângă noi.

   Răspunde

 2. A, pozele sunt frumoase, ce să mai zic… I-aş deporta acolo pe „domnii” care-şi bagă picioarele în toate ca să-şi umple buzunarele…

  Răspunde

  • Las’ că și noi cumpărăm chestii made-in-china/taiwan/malayesia etc fără să ne punem întrebări cum de-s așa de ieftine…

   Răspunde

 3. Posted by Radu on 19/11/2009 at 12:49 pm

  interesant articol …….. dar nu prea se leaga cu fotografiile alea de cosmar. Una e sa CUCERESTI in sensul explorarii si depasirii limitelor si alta e sa DISTRUGI si sa iti bati joc de natura si sa suporti consecintele.
  pana si noi românii am ajuns sa lansam rachete in spatiu si sa participam la Google Lunar X Prize… fapt pentru care ar trebui sa fim mandri…. Arthur C. Clarke scria ca motto : „Stars are not for Man” – in „Childhood’s End”.. trebuie sa ne cunoastem limitele… iar cei de la ARCA folosesc metode de minima poluare comparativ cu NASA.

  Răspunde

  • „interesant articol …….. dar nu prea se leaga cu fotografiile alea de cosmar.”

   Fotografiile alea sunt din locuri pe care noi le-am „cucerit”. Civilizația noatră înfloritoare.
   Pozele sunt din China, dar locuri dintr-alea sunt peste tot, departe însă de ochii noștri sensibili la imagini de coșmar.
   Asta e ce-am făcut din „regatul” nostru, pământul asupra căruia ne-am declarat regi (sau zei) și pe care îl *controlăm* așa de bine. Ai văzut și în documentarul „Home” suficiente imagini care reflectă cât de bine „guvernăm regatul” .
   Ar trebui să aruncăm un ochi în locurile unde încă nu guvernăm noi, oamenii civilizați, unde încă trăiesc „primitivii”. Să vedem, tot așa arată?

   Răspunde

   • Posted by Radu on 19/11/2009 at 3:23 pm

    o abordare sanatoasa este si gandirea pozitiva. nu te-ai saturat de atata negativism? posteaza si articole pozitive

    Răspunde

    • Crede-mă, Radu, am o gândire foarte pozitivă, dar nu în legătură cu starea actuală a lucrurilor. Dacă aș avea o gândire pozitivă în legătură cu asta ar însemna să mă complac într-o stare de letargie care nu duce niciunde. Tu vezi ceva pozitiv în pozele alea? (altceva decât că datorită stării actuale a lucrurilor poți cumpăra lucruri așa de ieftine, made in china? )

     Dacă te uiți prin articolele pe care le scriu o să vezi și chestii pozitive. Uite, doar uitându-mă la categoria „recente” văd:
     Și o să scriu și mai multe atunci când o să ajung să trăiesc așa cum vreau să trăiesc. Și asta nu de una singură.
     Până atunci zic ce mă preocupă și încerc să văd who’s with me – cine se bagă la un alt mod de viață.

     Uite, promit că următorul articol e foarte pozitiv :D

     Răspunde

 4. Dependenti de control – http://www.ascentofhumanity.com/chapter1-3.php

  „Why is the technological fix so attractive? Because from the short-term perspective, it really does work. The first digging stick really did make it easier to obtain roots. A cup of coffee really does make us feel energized. A good stiff drink really does make the pain go away. Air conditioning makes us feel cooler on a hot day. Cars get us there faster. Fertilizer boosts the yield. With each stage of construction, the Tower rises higher. See, it’s working! We’re getting closer to the sky.

  Invisible at first is the fact that the fix is a trap. At the end of the day, the coffee exhausts our adrenal glands and makes us more tired, not less. The air conditioning habituates us to a narrow range of comfort, trapping us indoors. Cars inevitably bring more roads, more cars, and more time in transit, not less. Food production technology brings population increases, and eventually less security and more anxiety. „

  Răspunde

 5. Radu, ideea de a „cuceri”. Sa cuceresti ce ? Nu suntem separati de natura. Noi suntem. Ce e de cucerit ? Nu avem nimic de dovedit nimanui. Poti sa te duci pe Luna – daca vrei, dar ia-o ca pe o distractie, curiozitate, placerea de a trai. Nu „cucerire”. Nu suntem separati, nu ne luptam cu nimeni decat cu noi insine. „Mandrie” ? „Am cucerit Luna sunt mandru”. Nu. Aici e cultura masinii. Atitudinea ar trebui sa fie „M-am dus pe Luna, asa am vrut, eram curios”. Ce-i asta cu „mandrie”.
  Aici : o lectie de la bosimani :
  http://www.hanuancutei.com/forum/content/Odaia-Filosofilor/9557/O-Lectie-De-La-Bosimani/

  Răspunde

  • Posted by Radu on 19/11/2009 at 1:09 pm

   noi nu facem parte din spatiul extraterestru. facem parte integranta din Terra. acel spatiu trebuie cucerit, bariera gravitatiei si a lipsei de aer si a radiatiilor solare – motiv pentru care cele mai multe din misiunile spatiale au loc in interiorul campului electromagnetic al Terrei si foarte putine in afara lui si mai mult automatizate. Da, acel spatiu nu poate fi cucerit, dar barierele, da. E prost inteleasa treaba cu „cuceritul”.
   In fapt se refera la depasirea conditiei umane terestre si la a atinge maretia, nu la mandrie.
   Articolul cu bosimanii n-are nici o legatura cu textul acestui articol.

   PS: mandrie prosteasca vad pe grupurile de ciclism cand pentru campania BRD se posteaza mesaje de sustinere pentru sportivi de performanta si sunt ignorati artistii si potentialii savanti.
   Mandrie vad cand un ciclist vagabond se lauda cu ce „cuceriri” de kilometri si altitudini a avut si se lauda tuturor si nu produce nimic. Mandrie vad cand smecherii isi tureaza motoarele in Piata Unirii ca sa impresioneze gazelele pe care le vezi deseori vara pe la terase. cand vine vorba de stiinta, cucerirea inseamna dorinta de maret, de divin, nu de mandrie. Iar asta este o calitate umana, nu un defect. Trebuie doar sa stim cum sa folosim „cuceririle” si nu in interes financiar.

   Răspunde

   • Radu, cred că înțelegi greșit ce încercăm să spunem. Noi …tu, eu, elefantul, râmele, facem parte din Univers, chiar dacă trăim pe Terra, în condițile prezente aici. Scoate Terra din contextul ăsta și să vedem atunci cum mai trăim. NU suntem separați.

    Cât despre mesajul de susținere a sportivilor de performanță de pe grupurile de ciclism: Dacă era vorba de mândrie NU postam nimic, că nu-mi stă în fire. Iar băiatul ăla, înainte să ajungă într-adevăr sportiv de preformanță, a fost elev la școala ajutătoare în Timișoara, mergeam cu el și colegii lui în tabere prin țară. Nu s-a născut sportiv de performanță, știi? Asta pentru că am simțit apropo-ul.

    Răspunde

    • Posted by Radu on 19/11/2009 at 1:26 pm

     da, lumea e mica si nu ne cunoastem toti. Eu am o afinitate pentru stiinta si in special o placere de a citi despre astronautica. tipul cu pricina e bine mersi sanatos. eu am avut colegi cu dizabilitati fizice care incercau sa se realizeze in domeniul informatic si ii apreciez mai mult si ghici ce? sunt in umbra si nu-i mentioneaza nimeni. nu asta e ideea. ideea e ca nu poti generaliza termenul de „cucerire”. Cucerirea atomului e buna. A fost folosita prost insa in istorie. Propulsia nucleara a fost avansata pentru navele cosmice. se pune problema navigarii cu vele in spatiu, pe baza vantului solar care – este radiatie. la astfel de cuceriri ma refer, ale cunoasterii, ca sa fiu mai precis, ca vad ca nu ne intelegem.

     Răspunde

  • Posted by Radu on 19/11/2009 at 1:11 pm

   iti recomand filmul Primer. acolo se pune problema cuceririi barierei timpului, e destul de interesant facut.

   Răspunde

 6. Radu, mi-a luat-o Pai Mei inainte cu răspunsul :)
  Mândria asta… simțim noi așa o nevoie să fim deasupra celorlalți…
  Iar dacă nu reușim, simțim că nu suntem destul de buni. Destul de buni pentru ce? Pentru cine?

  Răspunde

  • Posted by Radu on 19/11/2009 at 1:15 pm

   ar putea fi si cucerirea ego-ului un test interesant de a fi deasupra celorlalti. De fapt asta au incercat sa ne invete Buddha si Hristos. Cuvantul „cucerire” in sine are multe conotatii, de regula insemnand cotropire. Eu m-am referit la stiinta. Cucerirea in stiinta inseamna progres. Acum folosim computere sa dialogam pe net :)

   Răspunde

   • și de fapt eu am o problemă cu controlul, nu cu „cucerirea”.

    Răspunde

    • Posted by Radu on 19/11/2009 at 1:47 pm

     …. okeeey in citatul din carte e vorba de cuceriri, dar in sensul de control. eu am pus problema invers. cuceriri in sensul de aspiratii umane cu greu atinse. nu pot sa zic „bravo, asa e” si sa aplaud pur si simplu cum fac astia la bisericile reformate ;)

     Răspunde

 7. Posted by bogdanul on 19/11/2009 at 9:28 pm

  If the devil doesn’t exist, but man has created him, he has created him in his own image and likeness. (Fedor Dostoevsky-The Brothers Karamazov)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: