Cum a fost ziua fără mașini?

Nu chiar ca-n poza de mai sus, mai degrabă așa:

Dimineața sesizez un traffic jam în intersecția de la p-ța. Badea Cârțan, deși de obicei nu-i așa grav. Mai multe mașini, mă gândesc. Dar în același timp, am întâlnit mult mai mulți bicicliști pe traseul meu de acasă la servici (am învățat să-i cam recunosc pe cei pe care-i întâlnesc zilnic).

Am citit un pic aici despre cum au pus unii țara la cale –articol scris cu o zi înainte.

[…] Agentia pentru Protectia Mediului Timis impreuna cu Clubul Rotary Ripensis Timisoara si Fundatia Bega si cu sprijinul Primariei Timisoara, organizeaza, in 22 septembrie, o serie de actiuni dedicate „Zilei mondiale fara masini”. Marti, intre orele 11 si 12, va fi inchis traficul rutier pe bulevardul Vasile Parvan, unde va avea loc un concurs de biciclete, dupa cum declara consilierul Nicoleta Table, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Timis. In acelasi interval orar, pe acelasi bulevard, vor fi efectuate determinari ale calitatii aerului, rezultatele masuratorilor putand fi vizibile pe un panou electronic. […]

[…] Prezenti la eveniment, politistii rutieristi spun ca nu-i vor sanctiona pe soferii care vor fi depistati pe b-dul V. Parvan in intervalul de timp in care artera va fi inchisa. „Vom incerca, insa, sa le insuflam si lor dorinta de a lasa macar pentru o zi masina acasa.[…]

Pe scurt: pe-ni-bil.

Aici și aici am citit cum a ieșit seria lor de acțiuni. Fix ca anu’ trecut. Bine că evoluăm la nivel de acțiuni organizate „de sus”.

Tot în articolul de mai sus am aflat și unde se dă micul dejun pentru bicicliști, în caz că vă e foame. (bicicletă – foame… hmmm. să fie vreo aluzie sau doar reclamă la life-care?).

„In perioada 21 – 25 septembrie vom efectua «pande», intre orele 7 si 9, in zonele Piata 700, Calea Buziasului, A. Imbroane si Demetriade si cei care vor fi depistati ca merg la serviciu cu bicicleta vor primi un mic dejun simbolic pentru a-i rasplati si pentru a-i incuraja astfel si pe altii sa le urmeze exemplul”.

Vă rog, dacă citiți articolul ăsta și sunteți printre norocoșii care i-ați zărit pe voluntari, povestiți-mi și mie într-un comment, aș aprecia.

Nu, n-o să zic cum a fost în alte orașe din europa anul ăsta, că prea des aud cum că România e cu nu-știu-câți ani în urmă. Dar am găsit un video de acum 11 ani, din ziua fără mașini la Strassbourg, Franța.

Booon, să trecem și la lucuri mai faine și mai optimiste.

Plimbarea pe biciclete gen Masă Critică, aia ne-organizată, pentru care nu s-au alocat fonduri și aprobări de la primărie, nu s-au cerut sponsorizări și în care nu și-a băgat coada nici o asociație, aia a ieșit minunat.

Oamenii au venit cu mic, cu mare  pe biciclete în fața Catedralei, am plecat pe  la 18.30 și ne-am plimbat vreo oră jumate pe străzile foarte aglomerate ale orașului.

Ei bine, grupul ăsta mare de bicicliști a fost văzut și de pietoni, și de șoferi, s-au mirat, au zâmbit, unii au claxonat de încurajare. Am ajuns la un moment dat lângă un parc plin ochi de copii, foarte mulți pe bitzigle și ei. Când au văzut puhoiu’ de bicicliști care-a mers în vizită pe la ei au rămas cu gura căscată la propriu :)) Foarte drăguți au fost, și de parcă nu ne simțeam destul de fain, ne-am umplut și mai tare de energie de la puști. Sper să vedem și pozele în curând :).

Plimbări de genul ăsta se tot fac în Timișoara de câțiva ani încoace, în ultima vineri din lună, inclusiv vinerea asta,așa că o să repet anunțul de acum câteva zile:

Veniți vineri, 25 septembrie, cu bicicleta/rolele/skate-boardul/trotineta la o plimbare în grup, prin oraș, să ne bucurăm împreună de o zi cu mai puține mașini.


Întâlnirea  la ora 18, în fața Catedralei Mitropolitane.

Nu lăsați acasă prietenii și zâmbetele, iar ca accesorii, aduceți baloane sau moriști sau stegulețe sau ce vreți voi, ca să fie veselia și mai mare!

Reclame

3 responses to this post.

 1. Posted by armin on 24/09/2009 at 8:33 pm

  macar tu te-=ai simtit bine?

  Răspunde

 2. Măcar eu și mulți alții s-au simțit bine … după-masa, între mașini :D

  Răspunde

 3. Posted by armin on 25/09/2009 at 2:27 pm

  asta e! e bine ca ati incercat!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: