Ikea + Verdana ≠ Love

S-au sesizat deja mulți (designeri). E urât, arată ieftin, ca un catalog de metro. N-o sa intru in detalii despre Ikea ca și companie, consum, producție etc etc.  Zic numa’ că la Ikea era simpatică politica lor de a democratiza obiectele frumoase (și pracice), create de designeri. Le vând la prețuri accesibile, și întreaga lor imagine era construită pe asta. Îmi închipui cu câtă mândrie se uitau gospodinele mirosind a ciorbă din blocurile-cutii-de chibrituri din București la catalogul IKEA primit gratis. Icheia. Se simțeau, probabil, răsfățate ca la spa, când îi atingeau paginile lucioase, cu imagini atractive, cu prețuri care nu le fac (mereu) să ofteze ( ce mai, să dăm consumatorului ce-i al consumatorului).

Treaba e că până acum, folosirea fonturilor  derivate din Futura (Ikea Sans) și Century Schoolbook (Ikea Serif), folosite de aprox. 50 de ani, erau minunate. Echilibrate, dădeau un sentiment subtil de high-class modernist, și lăsau imaginile să vorbească.

Dar catastrofa s-a întâmplat.

Din cauză că cele două fonturi Ikea nu aveau caractere asiatice,  designerii responsabili de imaginea Ikea au hotărât să folosească cel mai urât font conceput pentru Microsoft, după Comic Sans: verdana

Verdana, care are rolul său pe ecran, pe site-uri vizualizate cu  Internet Explorer 6, pe monitoare CRT, folosit la corpul de text, nu mai mare de mărimea 11, pentru lizibilitatea lui excelentă în condițile alea.Dar NU își are sensul în catalogul Ikea! Nu în mărimi monstruoase, care fac unghiurile stângace și kerningul deranjant să sară în ochi și să-i zgârie. Ok, poate marea majoritate a celor care se vor uita în continuare la catalog și la restul materialelor nu vor sesiza asta. Vor cumpăra în continuare cutiile plate, le vor duce acasă ca până acum. Dar poate că nu se vor mai simți așa de răsfățați. Poate se vor simți ca și când au cumpărat de la Metro.

Pentru că designul eficient e cel care nu (doar) se vede, ci se simte.

14 responses to this post.

 1. Posted by Gab on 28/08/2009 at 4:27 pm

  Typography geek…

  Răspunde

 2. Mi-a tresarit spranceana de era sa fac intindere de arcada cand am observat ca esti pasionata de tipografie. Daca nu-ti ia prea mult din timp, ar fi tare daca am putea discuta cateva chestii pe e-mail (lucrez la o lucrare de licenta putin dubioasa si am cateva intrebari).

  Răspunde

  • Am auzit că-i grav cu întinderea de arcadă, se vindecă greu, așa că mai bine să ai grijă!

   Sigur, discut cu plăcere, ajut dacă pot :).
   Ai adresa mea de mail, iar o lucrare de licență puțin dubioasă care implică tipografie tre’ să fie ceva interesant ;)

   Răspunde

 3. Posted by armin on 29/08/2009 at 10:00 pm

  i cheia spre un taram de vis, spre palatul de clestar, pe care ai inceput sa-l distrugi pornind de la ce era mai important – lustrul. super observatia ta!

  Răspunde

  • Mersi de link, nu știam că un designer român (Marius Ursache de la Grapefruit) a lansat
   petiția (de unde am aflat eu de treaba asta, via twitter). Și că un alt designer român (Iancu Barbarasa) a fost intervievat în Time , după ce a sesizat și a
   scris
   despre asta.
   Makes me proud :)

   Răspunde

 4. @ the dude
  probabil omu’ nu are nici o pasiune înafară de războaiele și foamea din lume, care sunt singurele despre care ai dreptul să discuți, ca membu al societății. Orice altă preocupare e desuetă și demnă de condamnat :P

  Răspunde

 5. Nu observasem treaba asta, de fapt ultimul catalog pe care il am e cu fonturile vechi… a aparut si la noi catalogul cu monstruozitatea? Câh. Cred ca si un Times New Roman ar fi dat mai bine…

  Răspunde

  • Am văzut pe net noul catalog în română. Monstruozitatea e prezentă. De-abia acum în septembrie l-au pus pe net, poate încă nu e tipărit, dar o să ajungă ” în curând și în casele bucureștenilor” :))

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: