Amsterdam. The Trip.

Au trecut trei zile de când ne-am întors de la Amsterdam și încă n-am scris nimic despre asta, spre surprinderea unora dintre voi. N-am scris înca nimic pentru că știam că dacă mă pun pe scris, o sa dureze. Dar acu, după o seară domestică, după ce m-am dușat și am trecut la pijama, după ce mă mai ridic odată ca să îmi pun un pahar de vin, o sa fiu gata de povestit.

Așadar…pe scurt, cred că au fost cele mai relaxante 9 zile consecutive din viața mea. Relaxante fără să le simt că trec fără rost, cum mai pățesc uneori.

Varianta lungă cred că o să o împart în două categorii. Una în care o să zic mult despre biciclete, pentru că bicicletele sunt …nu multe, ci enooooorm de multe pe tărâmurile alea, și mie îmi plac bicicletele, iar a doua categorie în care o să zic vrute și nevrute. Poate. Și încep cu partea a 2-a.

(Penru cine n-o sa aibă răbdare să citească tot, pe blogul lui Gab văd că a apărut o variantă mult mai concisă – și ilustrată pe de-asupra– a povestirii. Vă invit totuși să citiți toate variantele, pentru acuratețe)

Partea I. Vrute și nevrute

Cu avionu’, prima oară.

Joi dimineață pe la 4…prima dată în aeroportul din Timișoara – în calitate de călătoare zburătoare cu avionu. Prima îmbarcare: oare o să se ia de tacâmurile din rucsac? Atât cuțitele, cât și furculițele pot fi cu ușurință folosite ca arme albe, cu vârful lor ascuțit… Phew. Am trecut și n-am rămas fără tacâmuri. Suntem salvați. În sala de așteptare picură apa prețioasă de ploaie, din tavan într-o găleată mare, roșie, în mijlocul încăperii. Sunt simpatice priveliștile de genu’. Poate că-mi vor lipsi? Găleata e bine-venită. Înainte de a urca în avion golim în ea apa din sticla de 2 litri pe care n-avem voie să o luăm cu noi, dar pe care urmează să o folosim pe tot restul călătoriei. O tanti grasă cu ochelari se uită ciudat. Ei! ce-are? Că doar n-o să dăm banii pe apă?!

Sunetem printre primii la îmbarcarea în avion. E roz. Atât situația, cât și avionu’. Roz cu mov…un avion optimist! Mă gândeam numa’ la cum o să-mi țiuie urechile când o să urcăm, și cum o să mă doară insuportabil, asa cum am mai auzit eu de la oameni mai experimentați în ale avioanelor. Ei bine…n-a fost așa. După ce stewardesa îmbrăcată în roz ne-a dansat cum să ne salvăm în caz de tragică prăbușire a avionașului, am pornit, am zburat, am trecut prin mici turbulențe, ca într-un carusel, și am aterizat cu bine.

Așa…pauză:

În caz că vă întrebați deja dacă o să povestesc tot ce-am făcut în decurs de 9 zile, minut cu minut, așa cum poate reiese până acum… ei bine – nu. N-am memorie așa bună, si mai intervine și auto-cenzura. Așa-i cu blogurile, mai ales când pe blog îl cheamă ca pe mine…

Spre Amsterdam

Dar să continui. Ajunși în aeroportu’ Dortmund după doar două ore de la aeroportu’ Timișoara în care picura din tavan în găleată, ni se pare puțin dubios. Se vorbește în altă limbă, totu-i scris în altă limbă , e mai colorat și oamenii parcă-s mai blonzi. Și mai amabili? Ah! Sigur mi se pare.

Ne-am îndreptat spre autostradă, să facem stopu’, că trenu-i scump al naibii. Stăm la intersecție, înainte de autostrada propriuzisă. Mă cuprind așa niște fiori plăcuți de emoție și nerăbdare. Oare cine o să ne ia? Ne ia ploaia. Ne luăm pelerinele. Nu ne ia nimeni în decurs de vreo oră așa că luăm autobuzu spre gara de unde luăm și trenu spre tzărișoara aia infimă și faină unde toată lumea folosește diminutive.

După o mică oprire într-un orășel unde-am stat io mai demult, si unde am întrebat la birt de noutăți despre cunoscuți și unde-am băut și-o bere pe mesele acoperite cu covorașe persane, am pornit mai departe. Amsterdam, here we come!

Odată ajunși observ că nu mai miroase a iarbă de cum cobori din tren, așa cum povesteam la toată lumea. Mă simt ca o mare mincinoasă, deși nu-i așa. Cred că legea care interzice fumatu pe oriunde are o mică vină. Ok, asta o fost o mică paranteză. Continui:

Mica eră î.B (înaintea Bicicletelor)

Suntem foarte hotărâți cu ce vrem să facem. Avem un plan măreț. Merem la camping cu autobuzu, ne punem cortu, si „mâine” merem în căutarea renumitelor biciclete abandonate,  le găsim, că doar îs multe, le reparăm (dacă e nevoie) si gata! Ne-am scos!  Zis și făcut.

În camping am ajuns cu autobuzu. Dimineața am căutat un supermarket ieftin și n-am găsit, dar ne-am dat seama că lângă camping e un cartier de musulmani, care au aprozare cu legume ieftine, și ne-am făcut plinul. Plus hering crud și alte peștișenii de la un nene olandez foarte simpatic. Foarte fain. Mâncăm în parc. Masă faină, de lemn, și linște. Plecăm în căutare de biciclete. Mai multe despre asta în partea a 2-a. Ce contează e că am făcut rost de bitzigle foarte faine.

De-aici încolo totul s-a simplificat. În zilele ce-au urmat ne-am plimbat prin Amsterdam în lung și în lat. Ok ok…mai prin centru și prin zona limitrofă a centrului, nu ne-am dus chiar până la periferie, da’ nici n-am stat numai în centru…

Reclame

Pagini: 1 2

6 responses to this post.

 1. :)) ce odă adusă untului de arahide… şi când te gândeşti că acum aşteaptă cuminte în frigider…

  Răspunde

 2. Posted by Irina Tomici on 24/06/2009 at 1:28 am

  Mda…cred că trebe îndeplinite anumite condiții, un ritual, ca să-ți vină să te bălăcești cu degetele prin el :P. Da’ vezi că încă ți-e alături? :))

  Răspunde

 3. Posted by ella on 24/06/2009 at 10:57 am

  Fain! Episodul 2 cand apare?

  Răspunde

 4. servus…
  chiar interesant… va mai fi… va urma? :)
  toate cele bune

  Răspunde

  • Salut, și mersi că ai trecut pe aici :)
   Dacă te referi la continuarea povestirii, da, o să o scriu. Știu că nu m-am ținut de cuvânt până acum, dar urmează, odată și odată… promit! :)
   Dacă te referi la un alt Amsterdam trip… prea curând nu prea cred că o să fie, mai tre’ să schimb un pic placa, deja prea des am mers pe-acolo :P.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: