There is hope for the world

Lumea nu poate fi schimbata. Nu de catre  un singur om. Dar cred cu tarie ca poate fi schimbata de oameni. Sigur, nu de-odata. Dar orice schimbare – cat de mica – atrage dupa sine alte schimbari. Pentru ca totul e o retea, nimic nu e izolat si deci toate elementele se influenteaza reciproc.

smeared-dagger-moth-caterpillar

Cand o omida se misca, o zvacnire mica de tot porneste din spatele corpului ei, zvacnire care creste tot mai mult in timp ce inainteaza prin corp, culminand cu o „bucla” vizibila ce, in final, face ca omida sa se deplaseze. Miscarea inseamna schimbare. Si da, omida poate sa se miste in aceeasi directie destul de mult timp, daca suprafata pe care se misca e dreapta. Dar cand intalneste un obstacol, aceeasi mica zvacnire din spate ii traverseaza corpul, si alte particele din ea preiau miscarea, fiecare actionand un pic altfel decat de obicei. Astfel, in loc sa mearga tot drept, omida poate sa se urce pe obiectul ce i-a aparut in cale, sau sa il ocoleasca.

Daca un om vrea sa se mute dintr-ul loc in altul, sau sa miste o mana, reactia ce se produce in creier transmite mai departe intregului sistem ca acea miscare urmeaza sa se intample, si intregul sistem contribuie la indeplinirea miscarii.

Cam asa-i cu orice schimbare, cred. De aceea nu pot sa fiu de acord cu ideea ca lumea asta oricum nu mai poate fi schimbata, asa ca de ce sa depunem un minim efort sa o ducem intr-o directie mai „sanatoasa”, mai putin destructiva? Nu pot sa fiu de acord cu resemnarea. Clar, lumea „cea mare”, intregul sistem, nu il poate schimba o persoana, dar fiecare dintre noi poate sa schimbe un micro-sistem, ceva in jurul lui: in familie, in comunitatea in care traieste, in orasul in care traieste. Suntem suficient de puternici, fiecare din noi avand suficiente aptitudini ca sa poata contribui. Asa se propaga miscarea/schimbarea.

Nu trebuie sa ne asteptam ca guvernele si presedintii sau alte instante superioare sa ia decizii pentru noi, sau sa dea legi, legi care sa duca la schimbare. Intr-un sistem bolnav, acesti factori nu vor putea lua decizii care sa vindece sistemul. It’s that simple.

Reclame

4 responses to this post.

 1. Posted by gabi83tm on 04/05/2009 at 10:30 am

  imi aminteste de un filmulet ce l-am vazut pe youtube acu vre-un an http://www.youtube.com/watch?v=KzU3H7E0DO8

  Răspunde

 2. […] “Si s-astepti cuminte clipa-n care tot se va schimba…” […]

  Răspunde

 3. […] se întâmplă în politică pe la noi, între timp mi-a trecut. De tot. Pentru că m-am prins că de sus nu poate să se întâmple nici o schimbare majoră/consistentă/în acord cu nevoile oamenilor. Și pentru că politica e […]

  Răspunde

 4. […] Notă importantă: Cu riscul să mă repet. Nu am scris articolul ăsta ca să îl fac de rahat pe Băsescu, sau să-i dau un punct lui Geoană. Nu voi vota pentru niciunul (indiferent cum s-ar numi) pentru că mi se pare ineficient. Schimbările nu vin de sus. […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: