Smashing!

picture-4

Cam de un an citesc cu mare placere  un site super interesant (cate-odata doar ma uit la poze, recunosc!). Site-ul asta m-a facut sa nu-mi mai fie frica de web-design si incet incet sa invat cu ce se mananca–si sa-mi si placa!

Azi am intrat din nou pe smashing magazine si iarasi am gasit un post folositor, si asta, culmea, tocmai cand ma gandeam cum sa fac, ce sa fac ca site-ul la care tot lucram de ceva vreme sa fie cat mai user-friendly (ce-mi place sintagma asta!) Deeeeci, maine, daca am ceva timp, ma pun sa mai fac cateva icoane, sa inteleaga tat prostu despre ce e vorba in propozitie :P.

Tot la site-ul asta la care lucram am primit ceva corecturi de la client. Toate bune si frumoase, e bine sa ai feedback, dar a scris asa: „… si pune spatiu intre cuvantul conteaza si semnul exclamarii ! ”

textul era asa: „…cand cuvantul conteaza!” Site-ul este pentru o agentie de publicitate, iar domnul care a trimis corecturile insista foarte tare pe ideea ca ” in domeniu” toata lumea e carcotasa si se leaga de orice greseala, cat de mica.

Atunci, brusc,  mintea mea a trecut in „typography mood” si a tzipat: CUM sa pui spatiu intre cuvant si semnul exclamarii?!

M-am uitat pe textele copiate de pe fostul site si am constatat cu stupoare: Peste tot unde era un semn al exclamarii era si un spatiu inaintea lui. Arata crunt! dureros! In schimb, de multe ori a fost macelarit spatiul de dupa virgula. Chestia asta m-a revoltat. M-am documentat si… da, am dreptate. Asa cum nu se pune spatiu inainte de punct sau inainte de semnul inrebarii sau inainte de virgula, NU se pune spatiu nici inainte de semnul exclamarii, ca doar n-o fi el mai cu motz si mai individualist!

In urma documentarii am aflat ca doar francezii au un obicei mai ciudat in privinta semnelor astora. Repet: doar francezii, nu si romanii! Se pare ca in franceza, inainte de orice semn de punctuatie format din doua elemente se pune un spatiu, dar nu unul intreg ci ceea ce ei numesc une espace fine.

Si am mai gasit ceva fain, tot in cautarea asta :D  Conventii tipografice in comic-books! haha!

Reclame

One response to this post.

  1. Dap… nu se pune spatiu inainte de punctuatie. Asta imi aduse aminte de un side de traduceri unde era scris translatie peste tot ( care inseamna „Deplasare a unei figuri plane sau a unui corp astfel încât toate punctele figurii sau ale corpului să aibă în orice moment viteze egale şi paralele şi să descrie traiectorii identice ” dupa dex) :) Faza si mai tare e ca se pare ca sunt o droaie de birouri de traduceri care folosesc translatie in content pe siteurile lor!!! Copy paste!

    PS: love the header! :)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: